Onderzoek toont aan dat improvisatie talrijke psychologische voordelen biedt.
KERNPUNTEN
- Hersenscanstudies tonen aan dat improvisatie creatieve hersencentra activeert en kan helpen met de connectiviteit van de hersenen.
- Psychologische studies tonen aan dat improvisatie over het algemeen creativiteit en zelfvertrouwen versterkt. Studies tonen ook aan
- dat improvisatie over het algemeen stress, angst en intolerantie voor onzekerheid vermindert.
Er is vaak al enige kennis over de psychologische voordelen van improvisatie bij mensen die hier zelf aan deelnemen. Toch is er nog veel onbekendheid bij mensen die niet bekend zijn met improvisatie of het zelf niet hebben ervaren.
Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek tot nu toe heeft aangetoond over improvisatiecomedy. Er zijn fMRI- en EEG-studies die laten zien hoe improvisatie de hersenen verandert, evenals een groeiende lijst van psychologische studies die de impact van improvisatie meten op creativiteit, stress, zelfvertrouwen, angst, onzekerheidsintolerantie en psychologisch welbevinden.
Toen in 2013 het academische boek Theatrical Improvisation, Consciousness, and Cognition werd geschreven, waren er slechts enkele studies over improvisatie. Een decennium later is er een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek dat aangeeft hoe krachtig improvisatie kan zijn als therapeutisch hulpmiddel. Improvisatie verandert letterlijk iemands denkwijze, dus voor degenen die het nog niet hebben geprobeerd, kunnen deze voordelen mogelijk de mening over improvisatie veranderen.
Improvisatie activeert taal- en creativiteitscentra in de hersenen.
Improvisatie verandert de hersenen. In een reeks studies plaatste Charles Limb en zijn team jazzimprovisatoren, freestyle-rappers en improvisatiecomedians in fMRI-machines. Functionele MRI’s meten de bloedstroom in de hersenen, waardoor we een beter beeld krijgen van welke hersengebieden meer en minder geactiveerd zijn. Limb en zijn team ontdekten dat tijdens improvisatie het dorsolaterale prefrontale cortexgebied minder actief is, terwijl het mediale prefrontale cortexgebied actiever wordt. Dit betekent dat tijdens het improviseren een hersengebied dat geassocieerd wordt met zelfoordeel “stiller” wordt en een creatief en taalgebied “actiever” wordt. Deze omgekeerde relatie staat bekend als zwakke connectiviteit in het uitvoerende controle netwerk en wordt meer in het algemeen geassocieerd met flow-staten en creativiteit.
Improvisatie bevordert hersenconnectiviteit.
Improvisatie helpt ook bij hersengolfcoherentie. In een andere studie plaatsten Mary DeMichele en Scott Kuenneke qEEG-elektroden op de hoofden van adolescenten en maten ze hun hersengolfactiviteit voor en na 20 minuten improvisatie. Ze ontdekten dat improvisatie hielp bij hersengolfcoherentie. Omdat trauma de coherentie negatief beïnvloedt, stellen ze voor dat improvisatie een nuttige behandeling kan zijn voor mensen met complex trauma, aangezien het hen kan helpen om beter te verbinden met anderen en hersengebieden beter samen te laten werken.
Improvisatie stimuleert creativiteit.
Improvisatie helpt bij divergent denken. Er zijn veel studies die improvisatie en verbeterd divergent denken met elkaar in verband brengen. James Mourey leidde een studie die onderzocht hoe improvisatie de divergente gedachte, samenwerking en self-efficacy van marketingstudenten beïnvloedde. Om hun divergent denken te testen, liet Mourey de deelnemers zoveel mogelijk toepassingen voor een paperclip bedenken. Dit is een klassieke test voor divergent denken. Mourey ontdekte dat een tien weken durende improvisatiecursus de deelnemers over het algemeen hielp om creatievere toepassingen voor de paperclip te bedenken in vergelijking met een controlegroep.

Improvisatie vermindert sociale angst.
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar onderzoek toont aan dat improvisatie sociale angst kan verminderen. Peter Felsman heeft twee studies geleid die meten hoe improvisatie het sociale angstniveau van deelnemers beïnvloedde. Hij ontdekte dat improvisatie over het algemeen hielp om de sociale angst van mensen te verminderen, zelfs na slechts 20 minuten van een improvisatie-interventie.
Improvisatie vermindert intolerantie voor onzekerheid.
Intolerantie voor onzekerheid is de psychologische maatstaf voor hoe iemand niet om kan gaan met het onbekende. Peter Felsman leidde een studie die aantoonde dat improvisatie over het algemeen hielp om de intolerantie voor onzekerheid van mensen te verminderen en dat deze afname verband hield met een afname van sociale angst. Kortom, improvisatie maakt veel mensen meer op hun gemak met onzekerheid, waardoor ze eerder geneigd zijn om sociale situaties het hoofd te bieden.
Improvisatie versterkt zelfvertrouwen.
Improvisatie vergroot interpersoonlijk en prestatiegericht zelfvertrouwen. Sirke Seppänen mat het zelfvertrouwen van studentleraren met vragenlijsten voor en na improvisatie-interventies en ontdekte dat, in vergelijking met een controlegroep, improvisatie het interpersoonlijk zelfvertrouwen verhoogde, oftewel het geloof dat men succesvol kan omgaan met anderen. Seppänen ontdekte ook dat het prestatiegerichte zelfvertrouwen toenam dankzij improvisatie, en deze toename hield aan tot een jaar na de improvisatie-interventie. Over het algemeen zagen mensen met een lager zelfvertrouwen vóór het onderzoek de grootste toename in hun zelfvertrouwenniveaus.
Improvisatie vermindert stress.
Er is ook aangetoond dat improvisatie stress vermindert voor een uitvoeringstaak. Seppänen leidde een studie die het stressniveau van deelnemers vergeleek vóór en na het beantwoorden van een wiskundevraag in het openbaar. Ze gebruikten vragenlijsten, speekselmonsters om cortisolniveaus te testen en elektroden om stressniveaus te meten. Ze ontdekten dat de groep die deelnam aan een cursus improvisatie van zeven weken over het algemeen minder gestrest was vóór de wiskundetaak. Net als bij Sepannens bevindingen over zelfvertrouwen, rapporteerden de deelnemers met de laagste zelfvertrouwenniveaus de grootste stressverminderende effecten.
Psychologische Voordelen van Improvisatie
In slechts één decennium hebben onderzoekers opwindend onderzoek verricht en zijn ze begonnen met het schetsen van een completer beeld van de voordelen van improvisatie en hoe het als therapeutische behandeling kan worden gebruikt. Improvisatie versterkt creativiteit en zelfvertrouwen en vermindert angst en intolerantie voor onzekerheid. In een wereld waarin we steeds verder uit elkaar lijken te groeien en meer angstig en verdeeld worden, kan improvisatie een manier zijn om uit ons hoofd te komen en goed met anderen samen te werken.
(Bron: psychologytoday.com)
Referenties:
Cox, P. (2018, May 24). This is your brain on improv. The World from PRX. Retrieved March 30, 2023, from https://theworld.org/stories/2018-05-23/your-brain-improv
DeMichele, M., & Kuenneke, S. (2021). Short-form, comedy improv affects the functional connectivity in the brain of adolescents with complex developmental trauma as measured by qEEG: A single group pilot study. NeuroRegulation, 8(1), 2-2.
Drinko, C. (2013). Theatrical improvisation, consciousness, and cognition. Springer.
Felsman, P., Seifert, C. M., & Himle, J. A. (2019). The use of improvisational theater training to reduce social anxiety in adolescents. The Arts in Psychotherapy, 63, 111-117.
Felsman, P., Seifert, C. M., Sinco, B., & Himle, J. A. (2023). Reducing social anxiety and intolerance of uncertainty in adolescents with improvisational theater. The Arts in Psychotherapy, 82, 101985.
Limb, C. J., & Braun, A. R. (2008). Neural substrates of spontaneous musical performance: An fMRI study of jazz improvisation. PLoS one, 3(2), e1679.
López-González, M., & Limb, C. J. (2012, January). Musical creativity and the brain. In Cerebrum: the dana forum on brain science (Vol. 2012). Dana Foundation.
Mourey, J. A. (2020). Improv comedy and modern marketing education: Exploring consequences for divergent thinking, self-efficacy, and collaboration. Journal of Marketing Education, 42(2), 134-148.
Seppänen, S., Tiippana, K., Jääskeläinen, I., & Toivanen, T. (2019). Theater improvisation promoting interpersonal confidence of student teachers: A controlled intervention study. The European Journal of Social & Behavioural Sciences.
Seppänen, S. (2022). ‘What would happen if I said “Yes”?’: Measuring the immediate and long-term impact of improvisation training on student teachers’ subjective, neuroendocrine and psychophysiological responses.Morereferences