Home 9 Woordenboek 9 Feedback op de Werkvloer: Verbeter Communicatie met Improvisatie

Feedback op de Werkvloer: Verbeter Communicatie met Improvisatie

Feedback is essentieel voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het stelt ons in staat om onze sterke punten te herkennen en te verbeteren, en om te leren van onze zwakheden. Improvisatietheater, met zijn onvoorspelbare en responsieve aard, biedt een unieke kans om feedbackvaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel bespreken we hoe improvisatietheater kan bijdragen aan effectief feedback geven en ontvangen.

Wat is feedback?

Feedback is een proces waarbij informatie wordt gedeeld over iemands prestaties, gedrag of houding met als doel de persoon te helpen verbeteren of te groeien. Het kan zowel positief als negatief zijn en kan worden gegeven door collega’s, vrienden, familie of zelfs vreemden. Feedback kan formeel of informeel zijn, schriftelijk of mondeling, en het is belangrijk dat het op een constructieve en respectvolle manier wordt gegeven.

Hoe geef je feedback?

 1. Wees specifiek: Focus op concrete gedragingen of acties in plaats van vage of algemene uitspraken.
 2. Geef context: Leg uit waarom de feedback belangrijk is en hoe het verband houdt met de persoonlijke groei of het bereiken van doelen.
 3. Wees eerlijk: Vermijd overdrijven of verzwakken van feedback om gevoelens te sparen. Eerlijkheid is cruciaal voor effectieve feedback.
 4. Bied oplossingen: Help de ontvanger door mogelijke oplossingen of verbeteringen voor te stellen.
 5. Oefen empathie: Plaats jezelf in de schoenen van de ontvanger en bedenk hoe je de feedback het beste kunt communiceren.

Hoe ontvang je feedback?

 1. Luister actief: Geef de feedbackgever je volledige aandacht en onderbreek niet.
 2. Wees open-minded: Sta open voor kritiek en zie het als een kans om te leren en te groeien.
 3. Vraag om verduidelijking: Als je iets niet begrijpt of als de feedback vaag is, vraag dan om meer informatie.
 4. Reflecteer: Neem de tijd om na te denken over de ontvangen feedback en bepaal hoe je deze kunt toepassen.
 5. Bedank de feedbackgever: Toon waardering voor hun tijd en inspanning om je te helpen verbeteren.

Feedback en improvisatietheater

Improvisatietheater is een uitstekende manier om feedbackvaardigheden te ontwikkelen, aangezien het draait om aanpassingsvermogen, creativiteit en samenwerking. Enkele redenen waarom improvisatietheater goed is voor het leren geven en ontvangen van feedback zijn:

 1. Directe feedback: In improvisatietheater wordt feedback vaak direct gegeven, zowel door medespelers als door het publiek. Dit stelt de spelers in staat om snel te leren en zich aan te passen.
 2. Positieve sfeer: Improvisatietheater benadrukt het belang van ondersteuning en acceptatie, waardoor een veilige omgeving ontstaat waarin feedback gemakkelijker kan worden gegeven en ontvangen.
 3. Teamwork: Samenwerking is essentieel in improvisatietheater, en feedback speelt een cruciale rol in het verbeteren van de groepsdynamiek en communicatie tussen spelers.
 4. Fouten omarmen: Improvisatietheater leert spelers om fouten te omarmen en te gebruiken als leermomenten, wat helpt bij het ontvangen van feedback zonder defensief te worden.
 5. Oefening in het moment: Improvisatietheater biedt een uitstekende kans om te oefenen met het geven en ontvangen van feedback in real-time, waardoor spelers hun vaardigheden kunnen aanscherpen en verfijnen.

Direct aan de slag?

Als je geïnteresseerd bent in het leren van feedbackvaardigheden door middel van improvisatietheater, bekijk dan ons aanbod workshops voor bedrijven!

Prijzen en meer info

Laat je gegevens achter en we bezorgen je de nodige informatie.